Wat Is Augmented Reality?

De termen Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality worden vaak door elkaar gebruikt. Zelfs bedrijven die bezig zijn met deze technologie kunnen het niet altijd eens worden waar de grenzen liggen van elk medium.

We schreven twee artikelen die verder licht schijnen hier op:

  1. Nog een duidelijk artikel over: Het verschil tussen AR, MR en VR
  2. Kan ik AR gebruiken? AR Comptibiliteit met telefoons
  3. En deze, die inzoomt: Het verschil tussen AR en MR: en de overeenkomsten

 

Augmented Reality of AR is een methode om digitale beelden over de werkelijkheid weer te geven. Dat is de korte definitie, maar dat is allesbehalve de volledige beschrijving van de mogelijkheden.Zeker nu de technologie steeds beter en geavanceerder wordt krijgt de term meer betekenis. Het antwoord op de vraag “Wat is Augmented Reality” is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden als het lijkt.

Wat is Augmented Reality?

Men spreekt van Augmented Reality wanneer een digitaal beeld – een animatie – over de werkelijkheid wordt gelegd. Dit kan via een beeldscherm zijn op een smartphone, een AR bril met een speciale prismalens of via een specifieke wijze van projectie. Je kunt nog steeds de omgeving zien, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd.

AR of MR?

Tot voor kort werd de term AR gebruikt om platte beelden over een ruimtelijke omgeving te leggen. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om routenavigatie te zien op een AR bril terwijl je naar de weg kunt blijven kijken. Of een zwevend tekstvak dat een product beschrijft.

De HoloLens van Microsoft behoorde tot de eerste AR brillen die ook diepte kon registeren en objecten op een vaste positie in de ruimte kon plaatsen. Dit werd vaak Mixed Reality genoemd, al wordt deze term steeds minder gebruikt.

Meer over: het verschil tussen AR & MR

Ook 3D weergave met positiebepaling wordt nu onder Augmented Reality geschaard, mede door mobiele oplossingen zoals ARKit van Apple en ARCore van Google (lees ook: ArCore VS ArKit).

Hoe kun je Augmented Reality bekijken?

Nu je het antwoord weet op de vraag “wat is Augmented Reality?” wil je vast weten hoe je AR beelden kunt bekijken.

Augmented Reality door je smarphone

De meest eenvoudige manier is met een smartphone of tablet. De camera op het mobiele apparaat laat de omgeving zien op het beeldscherm, de software legt hier een laag overheen. Dit kan een pijl op de weg zijn om een route uit te stippelen, maar ook virtuele make-up die meebeweegt met jouw gelaatstrekken.

Augmented Reality door een AR Bril

Een andere methode is een AR bril te gebruiken, dat is een bril met semi-transparante lenzen die digitale beelden over jouw normale gezichtsveld legt. Zo heb je beide handen vrij om bijvoorbeeld in een magazijn producten te pakken uit het schap.

Er zijn eenvoudige AR brillen met platte weergave en meer geavanceerde AR brillen met diepteregistratie en ruimtelijke weergave voor professioneel gebruik zoals de Daqri AR bril.

AR tracking

De meest eenvoudige manier om digitale beelden op een vaste positie te houden is een “tracker” te gebruiken. Dat is een afbeelding die door de software herkent wordt om zo de AR beelden op de juiste wijze weer te geven. Tegenwoordig zijn mobiele apparaten zo snel dat ze objecten realtime kunnen herkennen waardoor een tracker niet altijd meer nodig is.

Met AR functionaliteit op smartphones en in populaire apps zoals Snapchat en Facebook wordt Augmented Reality steeds populairder bij het grote publiek. Er is nu al veel mogelijk, de komende tijd zal de ontwikkeling in een stroomversnelling geraken met veel nieuwe producten en diensten op basis van Augmented Reality.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.