VR brillen in de automatisering

VR brillen in de automatisering

Virtual Reality technologie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. In de industrie werd het al langer gebruikt maar niet op deze schaal. Door het verkleinen van de technologie en het verfijnen van de software wordt VR steeds belangrijker binnen de automatisering van bedrijven. Naast VR zal ook AR veel gebruikt gaan worden. Wat kun je nu al met VR en wat gaat de toekomst brengen?

Verschil tussen VR en AR

VR staat voor Virtual Reality. Door een speciale headset te dragen kun je een computer gegenereerde omgeving bekijken, en deze met speciale controllers manipuleren. Die virtuele wereld kan op de echte wereld lijken maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld virtueel in het hart van een machine kruipen en daar onderhoudswerkzaamheden verrichten zonder in de buurt te komen van de machine.

AR ofwel Augmented Reality werkt anders. Hierbij wordt er een computerlaag over de werkelijkheid gelegd. Net als een Picture In Picture beeld van de televisie. Stel je kijkt naar een machine, met de AR bril zie je alle namen van onderdelen over de machine verschijnen. Of een handleiding waarin de werknemer stap voor stap door het proces wordt geleid. Bij AR toepassingen kun je vaak handsfree werken, dat maakt het heel interessant in de industriële sector.

Automatisering via Virtual Reality

VR en AR zal een belangrijke rol spelen binnen de automatisering. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld op afstand virtueel werken aan echte machines. Je kunt vanuit een centraal punt op meerdere locaties werken, of samenwerken met collega’s zonder dat je op dezelfde plek bent. Het is een zeer efficiënte manier van werken. VR bril google cardboard met logo

Steeds meer ontwikkelaars in VR en AR

D e grote namen op dit moment zijn Oculus, een bedrijf van Facebook en de HTC Vive, een samenwerkingsverband tussen HTC en Valve. Deze VR headsets zijn naast games ook geschikt voor automatiseringstoepassingen. Op AR gebied is Microsoft goed bezig met de Hololens. Google had de Google Glass maar dat project ligt stil. ODG doet hetzelfde maar dan voor een professionele doelgroep. Magic Leap werkt ook aan een Mixed Reality systeem zoals een bedrukte vr bril maar daar is nog te weinig over bekend.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.