VR app laten maken

De technologische ontwikkelingen hebben de laatste jaren vele nieuwe producten mogelijk gemaakt die slechts enkele decennia geleden alleen nog maar in SciFi films voorkwamen. Denk aan tablets die we al zagen in Star Trek, of VR brillen die je naar een andere wereld brengen in The Lawnmower Man van Stephen King. We leven nu in het tijdperk van haast onbegrensde mogelijkheden, zeker in virtual reality waar geen fysieke grenzen meer bestaan.

Als je het kunt bedenken, kun je daarvoor VR laten maken. Dat betekent overigens niet dat er geen richtlijnen bestaan. Door de diverse virtual reality toepassingen in te delen in duidelijke categorieën, kun je als organisatie VR laten maken die perfect aansluit bij de beoogde doelstellingen. Op deze pagina maken we onderscheid in vier soorten virtual reality toepassingen die ingezet kunnen worden voor compleet verschillende VR apps.

1. 360 video

Dit is de meest bekende en meest laagdrempelige vorm van VR. Een 360 video gaat verder waar het normale televisiebeeld ophoudt, in dit geval kun je dat heel letterlijk nemen. Wanneer je een VR bril draagt kun je met een 360 video helemaal om je heen kijken, je staat als toeschouwer midden in het verhaal. Dat biedt vele nieuwe mogelijkheden om een verhaal te vertellen. Je kunt VR laten maken op basis van 360 video, opgenomen op echte locaties maar ook gegenereerd in de computer. Een combinatie van live-action beelden en computerbeelden is uiteraard ook mogelijk.

Hoewel je 360 video kunt publiceren via YouTube of Facebook, kun je ook deze video in een VR app aanbieden. Daarmee heb je meer controle over de presentatie en kwaliteit. Je kunt een menu structuur ontwerpen om clips te kiezen, een lijst afspelen of zelfs meerdere vertakkingen maken voor een interactieve video. Naast VR apps voor marketing zijn er zelfs speelfilms te bekijken in dit formaat.

2. Virtuele tour

Een uitstekende toepassing van virtual reality brillen is de virtuele tour. In tegenstelling tot een rondleiding op een PC scherm kun je met een VR tour door een locatie lopen alsof je daar zelf aanwezig bent. Zo heeft Google al een VR app versie gemaakt die werkt met de beelden van Google Streetview. Je bent bij een virtuele tour niet beperkt tot panoramafotografie, je kunt ook een VR app laten maken op basis van 3D modellen. Denk aan vastgoedprojecten waarbij stakeholders virtueel door een locatie kunnen wandelen voordat het pand daadwerkelijk gebouwd is. Makelaars kunnen op afstand vakantiehuizen laten zien met een VR tour.

Bij VR laten maken met een virtuele rondleiding kun je kiezen uit een app die werkt op specifieke systemen, of direct via de internetbrowser van een VR bril. Een losse VR app geeft de ontwikkelaar meer controle, via de browser wordt de presentatie universeel inzetbaar op alle systemen. Bespreek de voordelen en nadelen van een VR app laten maken met de ontwikkelaar.

3. Visualisatie

Bij het ontwerp van een product of project kan het soms lastig zijn om een goed beeld te vormen van het einddoel. Om stakeholders te informeren kun je een visualisatie laten ontwerpen op basis van computerbeelden. Dit kunnen 3D objecten zijn, scans, foto’s, video’s of een combinatie van diverse elementen en media. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden, met een visualisatie in een virtuele omgeving kun je de voortgang of planning van een project haarscherp in beeld brengen.

Bij een visualisatie worden vaak bestaande 3D objecten of ontwerpen gebruikt, het is ook mogelijk om nieuwe content speciaal te ontwerpen voor de VR applicatie. De complexiteit bij dit soort VR laten maken is sterk afhankelijk van het platform dat gebruikt zal worden. Een VR bril als accessoire van een krachtige PC biedt andere mogelijkheden dan een draagbare VR bril met minder processorcapaciteit en bewegingsvrijheid.

4. VR game

Last but not least mogen we virtual reality spellen niet vergeten, dit is toch het meest aansprekende voorbeeld van VR. Hierbij kan de VR game laten maken een doel op zich zijn, je kunt ook VR laten maken als marketing voor een merk, product of dienst. VR games vallen niet alleen op, ze vergen vaak ook de grootste inspanning.

Een interactief spel ontwikkelen is veel complexer dan een 360 video afspelen. Dat betekent niet dat iedere VR game automatisch erg duur is, op basis van plug-ins en virtuele bouwblokken is het mogelijk om snel en effectief een VR game te maken op basis van een budget dat binnen het bereik ligt van veel organisaties.

 

Bij iedere interactieve presentatie is een nauwlettende planning van groot belang, dat geldt uiteraard ook voor een virtual reality spel. Bij dit soort VR laten maken is een goede communicatie tussen opdrachtgever en ontwikkelaar cruciaal om zo een spel vorm te geven dat past bij het beoogde doel. Bij een VR game voor een evenement presentatie is er meer controle over de hardware en software dan bij een game die via app winkels verspreid zal worden.

 

Een VR app laten maken is geen Science Fiction meer, informeer naar de mogelijkheden en kosten.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.