Virtual Reality pretparken, vermaak 2.0?

Veel mensen houden van die stevige adrenalinestoot die een achtbaan biedt, maar ook pretparken zijn voor verbetering vatbaar. Met Virtual Reality bijvoorbeeld! Er zijn momenteel veel initiatieven om VR technologie te combineren met de traditionele pretpark ervaring, laten we eens kijken wat er zoal mogelijk is en wat de toekomst ons gaat bieden.

100% VR ervaring

Er zijn al meerdere virtual reality achtbanen beschikbaar voor de Oculus Rift en andere VR glasses. Je krijgt dan een video te zien, door de computer gegenereerd of een echte opname van een achtbaan, en door het brede gezichtsveld en de 3D scheiding van de bril lijkt het alsof je echt in die achtbaan zit. Het effect is overtuigend maar het heeft ook beperkingen en nadelen. Een aantal mensen wordt misselijk omdat de bewegingen die je ziet niet overeenkomen met het gevoel in de rest van je lichaam. Je zit namelijk gewoon stil en je hersenen kunnen daar niet mee overweg. Er zijn al computergestuurde stoelen die dezelfde beweging simuleren en daarmee een volledige ervaring bieden.

the-void2

The Void

In Salt Lake City wordt momenteel hard gewerkt aan een VR pretpark waarin je rond kunt lopen met een VR headset. Je waant je in een virtuele wereld en je kunt rondlopen en monsters schieten alsof het allemaal echt bestaat. Door elementen als strategische geplaatste perslucht te gebruiken heb je echt het gevoel dat je deel uitmaakt van deze virtuele wereld. Je kunt het een beetje vergelijken met laser tag arena’s maar dan met realistische beelden erbij.

The Void maakt gebruik van een eigen headset met twee 1080p resolutie schermen, een 120Hz beeldverversing en THX surround audio, en via de ingebouwde microfoon kun je met andere spelers communiceren. Een vest met “haptic feedback” laat je ook daadwerkelijk dingen voelen zoals inkomend geschut. Het is nog even afwachten of The Void alle beloftes waar kan maken.

Yumble

Pretpark Yumble opende dit jaar zijn deuren naast de Designer Outlet in Roermond. Hier kun je van verschillende attracties genieten die vaak een “virtueel” aspect hebben. De meeste attracties worden vertoond op grote schermen waarbij de bezoeker in een bewegende stoel wordt geplaatst. Een aantal attracties voegen een spelelement toe met laserpistolen waarmee je punten kunt behalen en de film kunt beïnvloeden. Dit pretpark is minder ambitieus van opzet als The Void maar het is wel een pretpark dat reeds geopend en functioneel is.

VR Coaster

Er zijn verschillende systemen die met behulp van een bewegende stoel beweging simuleren, de bedenkers van VR Coaster combineren hun VR technologie met een echte achtbaan. Thomas Wagner, professor op het gebied van Virtual Design in Kaiserslautern, heeft een methode ontwikkeld waarmee elke bestaande achtbaan gekoppeld kan worden aan een virtuele ervaring. Je neemt plaats in het karretje, zet een VR headset op en een tracking apparaat zorgt dat het virtuele beeld perfect synchroon loopt met de achtbaan. De achtbaan hoeft niet eens uitgerust te zijn met een VR headset want je kunt je eigen smartphone gebruiken.

vr-coaster

 

Deze combinatie van een echt pretpark met een virtuele toevoeging brengt beide werelden samen. Op dit moment ben je met de VR Coaster nog wel visueel afgesloten van de buitenwereld. Het zou interessant zijn als er ook AR elementen aan toegevoegd worden, dus Augmented Reality dat als een schil over de werkelijkheid geprojecteerd wordt.

Naast specifieke VR pretparken zullen traditionele pretparken waarschijnlijk steeds meer VR elementen in hun attracties gaan verwerken. Met headsets kun je ook kosten besparen, je kunt in een virtuele omgeving zonder budgettaire restricties compleet nieuwe werelden bouwen op slechts enkele vierkante meters. Virtuele attracties kunnen een stuk veiliger zijn, en het is mogelijk attracties aan te passen en te vernieuwen. Wij wachten op virtuele Holle Bolle Gijs waar we ons virtuele afval in kunnen gooien…

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.