Virtual reality app laten maken

Er zijn duizenden VR apps verspreid over meerdere platformen, voor iedereen is er wel een toepassing te vinden waar ze iets aan hebben. Je kunt patience spelen zonder een stok kaarten, het is mogelijk om in het luchtledige te schilderen, of maak een ruimtereis langs de planeten in ons zonnestelsel. Je kunt als organisatie ook een virtual reality app laten maken, voor intern gebruik of om te delen met de hele wereld. Waarom zou je een VR app laten ontwikkelen en welke mogelijkheden zijn er? Dat kun je lezen op deze pagina.

Waarom een virtual reality app laten maken?

Met zoveel VR apps die gratis of goedkoop te downloaden zijn lijkt het niet de moeite waard om een VR app te laten ontwikkelen. Toch zijn er volop toepassingen van virtual reality waar nog geen applicaties voor bestaan, met name voor kleinschalige toepassingen of voor promotionele doeleinden zul je zelf aan de slag moeten gaan. Dit zijn de meest voorkomende redenen om een virtual reality app te laten maken:

  • Verkoop van VR apps: Dit zijn voornamelijk spellen en gebruikerstoepassingen die geschikt zijn voor een groot publiek. De software is het product.
  • Promotie van bedrijven of producten: De moderne bedrijfsfilm is te bekijken in 360 graden. Denk aan een tour door de fabriek, of een impressie van een vakantieoord.
  • Illustratie van visuele onderwerpen: Makelaars laten VR tours zien van huizen, architecten kunnen stakeholders door 3D modellen laten lopen om tot nieuwe inzichten te komen en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.
  • Interne training: VR apps zijn ideaal om trainingen te geven met scenario’s die steeds opnieuw herhaald kunnen worden op verschillende locaties.

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden, die ieder weer op ontelbare manieren ingevuld kunnen worden.

Mogelijkheden en beperkingen

Bij een virtual reality app laten maken gaat de ontwikkelaar uit van doelstellingen die de opdrachtgever voor ogen heeft. Daar wordt vervolgens het juiste platform bij gekozen. VR apparatuur is namelijk niet uniform, er zijn per platform en zelfs per VR bril behoorlijke verschillen in mogelijkheden en beperkingen. Hier zijn de drie voornaamste categorieën VR hardware:

1. 3DoF standalone

Dit is een draadloos systeem met de vrijheid om rond te kijken (drie graden bewegingsvrijheid) maar niet fysiek rond te lopen. Video kwaliteit is optimaal, de kwaliteit van realtime computergraphics is beperkt. Laagdrempelig om te gebruiken, betaalbaar en goed schaalbaar tot honderden VR brillen met synchrone weergave.

2. 6DoF standalone

Dit is eveneens een draadloos systeem, ditmaal met de vrijheid om rond te kijken én rond te lopen in een virtuele ruimte (zes graden bewegingsvrijheid). Video kwaliteit is optimaal, de kwaliteit van realtime computergraphics is behoorlijk goed. Het systeem is nog steeds vrij eenvoudig om te gebruiken, met name in combinatie met een ruimtelijke omgeving is het interessant om een virtual reality app te laten maken.

3. PC VR headset

Dit systeem wordt met kabels aan een snelle PC of laptop gekoppeld, het biedt vrijheid van rondkijken en bewegen. De bewegingsvrijheid is beperkt tot de kabels. De kwaliteit van zowel video als realtime computergraphics is uitstekend, de bediening en met name de configuratie is moeilijker dan bij de draadloze systemen. Deze optie biedt de meeste mogelijkheden maar het is lastiger om in te stellen en de prijs ligt aanzienlijk hoger voor een compleet set.

Wat kost een virtual reality app laten maken?

Een relatief eenvoudige 360 video die lokaal of online wordt gepubliceerd hoeft niet zo duur te zijn, zeker niet binnen een grotere campagne. Een volledige 3D applicatie met hoge mate van interactiviteit zal duurder uitvallen, als ontwikkelaars vanuit een streefbedrag kunnen werken kan het maximale resultaat worden behaald. Omdat het altijd maatwerk oplossingen betreft kun je als eerste een afspraak maken met een VR app ontwikkelaar om de mogelijkheden te verkennen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.