Steeds meer mobiele Augmented Reality toepassingen

Op dit moment lijken de verkopen van VR headsets te dalen ten opzichte van de prognoses. De “early-adaptors” hebben reeds een HTC Vive of Oculus Rift in huis, en er is nog geen “versie 2” verschenen van de voornaamste spelers.

Wat is AR?

Lees het hier:   Het verschil tussen VR en AR (en MR)

Mobiele VR en AR scoort daarentegen een stuk beter, het succes die de Gear VR van Samsung reeds wist neer te behalen wordt slechts overtroffen door de Google Cardboard smartphone houder. Het grote publiek kiest voor mobiel, AR applicaties spelen hierbij een belangrijke rol.

Snapchat en Facebook AR filters

Facebook heeft honderden miljoenen dollars in de Oculus Rift VR headset gestoken, toch zijn het de camera filters die momenteel enorm in trek zijn. Deze grappige realtime filters werden populair gemaakt door concurrent Snapchat, het eerste sociale netwerk dat aan de haal ging met Augmented Reality functionaliteit.

Social Media heeft per definitie een element van delen met vrienden en familie, zo verspreiden zich geinige filmpjes en foto’s in een enorm tempo. Daarnaast heeft tegenwoordig bijna iedereen een smartphone met internetverbinding en een Social Media account waardoor deze speelse vorm van AR zich als een lopend vuurtje verspreid.

VR voor beleving, AR voor creatie

Op enkele innovatieve VR apps als Quill en Tilt Brush na richt Virtual Reality zich vooral op de beleving. Bekijk 360 graden video’s, neem een virtuele tour of speel een interactieve VR game. Augmented Reality daarentegen zet aan tot creativiteit. Vrolijke filmpjes met de AR filters van Facebook bijvoorbeeld, ook professionals zien de meerwaarde van Augmented en Mixed Reality.

 

Neem bijvoorbeeld Cirque du Soleil, deze theatergroep maakte al eerder enkele prachtige 360 graden video’s voor de Gear VR van Samsung, nu gebruiken ze de Microsoft Hololens om nieuwe voorstellingen te ontwerpen. Een leeg vloeroppervlak kan met de Hololens ingevuld worden met digitale bouwblokken om zo een voorstelling in 3D vorm te geven.

Google Tango en Microsoft Hololens

Het nieuwe VR platform van Google “Daydream” heeft niet echt een vliegende start gemaakt. Blijkbaar voegt het niet voldoende toe aan de welbekende Google Cardboard smartphone houder. Daarom lijken ze dit jaar hun Mixed Reality systeem Tango wat meer voor het voetlicht te brengen.

AR App Development

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR App ontwikkeling

In de basis lijkt Tango erg veel op de Hololens. Beide systemen kunnen een 3D scan maken van de omgeving, beide systemen kunnen computerbeelden combineren met de wereld om je heen.

Het voornaamste verschil is de hardware; Microsoft kiest voor een draagbare headset, Google kiest voor tablets en grote smartphones. De mogelijkheid om AR en MR te bekijken en te maken met een draagbaar apparaat sluit beter aan bij het publiek dan een grote headset op je hoofd zetten. Door een los scherm te gebruiken kunnen meerdere personen tegelijkertijd naar de beelden kijken, erg handig voor design en ontwikkeling van producten. Tango wordt momenteel nog slechts door enkele apparaten ondersteund, maar daar kan snel verandering in komen.

AR applicaties die het verschil maken

De hardware kan nog zo goed zijn, zonder “Killer App” wordt het geen succes. Bij Virtual Reality ontbreekt deze app vooralsnog, het zijn vaak VR versies van applicaties en games die reeds bekend zijn. Bij Augmented Reality worden er vaak meer creatieve toepassingen bedacht die opvallen en aanspreken bij een groot publiek. Hier zijn enkele voorbeelden van interessante AR apps:

Amikasa

Er komen steeds meer apps waarmee je meubels virtueel in je eigen huis kunt plaatsen om het interieur in te richten. Vaak gebruiken ze daarvoor de technologie van Amikasa. Je moet nu nog zelf schalen en positioneren, het is een kwestie van tijd tot de software dit voor je zal doen.

Google Translate

Richt de camera van je smartphone op een waarschuwingsbord en bekijk de informatie direct in een taal naar keuze. Zo wordt jouw volgende vakantie een stuk veiliger!

Inkhunter

Ga je een tattoo laten zetten maar wil je eerst even testen? Met InkHunter kun je een tekening uit de app kiezen, of zelf een tekening maken over jouw gehele lichaam. Ga je daar echt de rest van je leven mee rondlopen?

 

Quiver

Er zijn meerdere AR kleurplaten apps, Quiver is een voorbeeld van echte kleurplaten op papier die via een smartphone of tablet tot leven komen. De figuren hebben de kleuren zoals je die zelf hebt ingekleurd op de platte pagina.

Star Walk

Er zijn al een aantal prachtige VR apps om de sterren te bezoeken, met Star Walk kun je de hemellichamen nog mooier maken met deze app. Je ziet de sterrenbeelden als tekening verschijnen, de positie van sterren en planeten wordt duidelijk weergegeven en nog veel meer. Zo wordt sterrenkijker nog veel leuker.

Ook bedrijven als Nintendo en Apple zien momenteel meer mogelijkheden met Augmented Reality dan met Virtual Reality, toch is het geen “Knock Out” voor VR. Het is juist een leermoment voor VR ontwikkeling waar we in versie twee van de Rift en Vive ongetwijfeld het resultaat van zullen zien.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.