Rijkswaterstaat – Northsea Data Experience

Industrie: Overheid
Technologie: Virtual Reality
Toepassing: Visualisation

Vraag

Rijkswaterstaat is het uitvoerende agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Nederland. Zij beschikken over een enorme hoeveelheid aan data over de Noordzee zoals vaarroutes en scheepswrakken, maar ook al het leven boven en onder water. Deze data zit in diverse systemen en wordt veelal op een statisch, non-interactieve manier vormgegeven.

RWS zoekt naar een manier hoe deze data gevisualiseerd kan worden om een beter beeld te geven hoe de Noordzee eruit ziet, wat er boven en onder water gebeurt, en simpelweg te laten zien wat voor hoeveelheid data er beschikbaar is.

Oplossing

De data komt tot leven in de virtual reality ervaring. Je kan kiezen om de ervaring te beleven vanuit het beeld van een bruinvis of een zeemeeuw. Hierna kies je de locatie waar jij de Noordzee wilt ontdekken.

Zeemeeuwen zien de Noordzee van bovenaf, met informatie over leidingen, vaarroutes en installaties. Vanuit het blikveld van de bruinvis kan je van alles vinden over de diepte, de vissen en andere levensvormen op de bodem van de Noordzee. 

Resultaat

Deze manier van datavisualisatie geeft je een unieke blik op wat er mogelijk is met gegevens en hoe dit gevisualiseerd kan worden. De ervaring is leerzaam, interessant, makkelijk te gebruiken en overal uit te voeren dankzij het gebruik van de Oculus Quest. Rijkswaterstaat ziet deze vorm van datavisualisatie als een mooie toevoeging en is van plan om virtual reality vaker toe te passen in deze vorm.

1920_3-2
900_2 (1)
900_1 (1)

Ready to create impact?

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.