GIZ


Klant: GIZ
Category: 360 video & event
Project date: Januari 2018
Link: Content op aanvraag


GIZ is een organisatie die de Duitse regering ondersteunt bij het bereiken van haar doelstellingen op het gebied van internationale samenwerkingen voor duurzame ontwikkeling. Zo stelt de Duitse regering ieder jaar budgetten beschikbaar voor ontwikkelingsprojecten in het buitenland.Momenteel is zij in samenwerking met GIZ bezig met een groot project in Ivoorkust. Hier helpen zij boeren op cacaoplantages om te professionaliseren en om beter om te gaan met de natuur. Wij gingen erheen om dit project vast te leggen.

 

De vraag

Van 19 tot 28 januari vond de De International Green Week plaats. Een beurs waar meer dan 80 internationale ministeries en voedselproducenten samenkomen. Het Duitse ministerie van ontwikkelingssamenwerking had tijdens de beurs haar eigen tentoonstelling. Hier wilde ze graag laten zien hoe fairtradeproducten overal ter wereld het levensonderhoud verbeteren. Voor het project in Ivoorkust wilde ze dit op een bijzondere en zo transparant mogelijke manier aanpakken.

 

De oplossing

Om de bezoekers van de beurs een goed beeld te kunnen geven van hun activiteiten in Ivoorkust, is er gekozen voor een 360-graden video. Door zich te wanen op de locatie zelf, kunnen bezoekers van de stand zich goed inleven. De Samsung Gear VR,  een heel toegankelijke virtual reality bril, werd ingezet tijdens het event om de video te bekijken. De video werd  afgespeeld middels de zogeheten look-and-play software. Zodra de bril wordt opgezet, begint de video te spelen. De kijker wordt direct meegenomen naar de plantages in Ivoorkust.

 

De executie

GIZ werkt voor verschillende coöperaties in Ivoorkust die beschikken over meerdere plantages. Voor de opnames van de video is er gekozen voor een plantage die al volledig gebruik maakt van de nieuwe aanpak. Deze aanpak, de polyculture, houdt in dat er verschillende gewassen – denk aan bijvoorbeeld cacao en mango – binnen één gebied worden geplant. De grond wordt hierbij efficiënter gebruikt.

 

In slechts drie weken tijd is de totale video gerealiseerd. Van concept tot opnames en van de edit tot aan de presentatie op de beurs.

 

In de video van ongeveer 2,5 minuut worden de dramatische gevolgen getoond van de ontbossing in Ivoorkust. Vervolgens wordt de nieuwe aanpak en het proces getoond. Hiermee ziet de kijker in hoe waardevol een intact boslandbouwsysteem is voor het milieu en de boeren.

 

De video wordt ondersteunt door een voice-over. Deze geeft informatie over de omgeving en de werkzaamheden van de plantagearbeiders.

 

Omdat de storytelling van GIZ uitgebreid was en we veel informatie kwijt moesten, kozen we voor het gebruik van visuele effecten. Hierdoor konden we de video kort houden. Daarnaast zorgen de graphics ervoor dat de aandacht van de kijkers naar de juiste plek wordt geleid.

 

Het resultaat

De video is getoond op de Green Week 2018 in Berlijn. De Duitse minister van Ontwikkeling opende beurshal van GIZ.

 

De stand, die groots was aangekleed, trok in combinatie met de  Gear VR brillen veel aandacht van de bezoekers. Er waren eventmedewerkers aanwezig om bezoekers te helpen met het opzetten van de brillen. De reacties over de ervaring waren heel positief.

 

Op het moment zijn we bezig met het schrijven van een tweede script, zodat de video ook voor andere doeleinden kan worden ingezet.

Heeft u ook een uitdaging voor ons 360 video team?

Neem contact op!