Muziek believing met Virtual Reality

Muziek believing met Virtual Reality

Luister je alleen met je oren naar muziek of zijn er meer zintuigen die een rol spelen? Muziekbeleving met Virtual Reality bewijst dat je gehoor niet op zichzelf staat wanneer het draait om het genieten van muziek. Daarom zien we ook steeds meer VR videoclips verschijnen die een complete audiovisuele ervaring bieden.

Beeld en geluid of geluid en beeld?

Je hebt muziekvideo’s die mooie beelden gebruiken ter ondersteuning, er zijn ook korte films die muziek gebruiken ter ondersteuning. Bijvoorbeeld de korte animatie “Pearl”. Deze VR film is de eerste 360 graden video die genomineerd werd voor een Oscar. De muziek in deze video speelt een grote rol om de sfeer te bepalen. Aan de andere kant komen er steeds meer muziekvideo’s uit die bedoeld zijn om een bestaand nummer onder de aandacht te brengen.

Waar leg je de focus?

Kun je met beelden ook een goede muziekbeleving met Virtual Reality bewerkstelligen, of leiden de beelden alleen maar af? Door de scènes goed te regisseren en de actie op de juiste wijze te sturen hoef je niet steeds met je hoofd te draaien. Daarom worden er bij 360 graden video’s ook relatief weinig verschillende camerastandpunten gebruikt.

Nieuw leven voor oudere muziek

Bohemian Rhapsody van Queen is een ware klassieker. In 2016 werd dit nummer voorzien van een indrukwekkende VR videoclip waarin een combinatie van archiefbeelden, animatie en speciale effecten de muziek nieuw leven wist in te blazen. Het resultaat was een compleet nieuwe ervaring. Hoewel de muziek op zich nog steeds dezelfde impact heeft krijgt de visuele presentatie een compleet eigen leven.

Muziekbeleving met Virtual Reality

De muziek puristen zullen niet allemaal warm lopen voor VR videoclips en dat mag ook gerust. Net zoals videoclips niet voor iedereen interessant zijn geldt dat ook voor VR video. Er moet ook een reden zijn om beeld en geluid op deze wijze te combineren, anders werkt het niet. In tegenstelling tot de retroactieve aanpak bij Queen heeft Kanye West recentelijk een presentatie gemaakt waarin beeld en geluid samenkomen. Voor deze “art installatie” werden zes grote beeldschermen gebruikt waarvan enkele op het plafond en op de vloer. In dit geval kunnen we misschien beter spreken van Virtual Insanity…

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.