Hoe werkt virtual reality onderwijs?

Volgens onderzoek hebben de meeste onderwijzers interesse om virtual reality in te zetten voor het onderwijs, toch heeft slechts een klein percentage ervaring met VR educatie. Dat is jammer, want de drempel om virtual reality naar het klaslokaal te brengen ligt erg laag. Hier zijn drie methoden om VR educatie te introduceren in de klas.

1. Standaard VR apps

Met een plastic smartphone houder of een wat duurdere Oculus Go VR bril kun je direct aan de slag met VR apps. Het is even zoeken tussen het aanbod spelletjes, toch zitten er een aantal pareltjes tussen die een goede aanvulling vormen op het bestaande curriculum. Zo kun je een andere taal leren, rekenen of het periodiek systeem van elementen bekijken. Dit soort apps zijn doorgaans erg goedkoop in aanschaf, helaas ontbreekt het vaak aan een goede integratie met standaard lesmethoden.

2. Educatieve VR apps

Er zijn ontwikkelaars die zich speciaal richten op VR educatie zoals Unimersiv. Google maakt gebruik van hun eigen StreetView foto’s bij Google Expeditions, dat zijn VR tours die klassikaal gebruikt kunnen worden. Helaas betreft het vaak Engelstalige applicaties, leuk voor de taalles maar minder praktisch in het gebruik op Nederlandse scholen. Met name bij de gratis applicaties ontbreekt er soms een objectief perspectief, de aanbieder kan de informatie een ‘eigen kleur’ geven.

3. Maatwerk VR apps

Met een maatwerk VR applicatie kun je ook een gepersonaliseerd element toevoegen, in dit geval zonder bemoeienis van commerciële partijen. Denk aan een verkeersles met StreetView beelden in de buurt van de school. Teach VR heeft een systeem waarmee de onderwijzer niet alleen zelf lessen kan samenstellen, er zijn ook al een groot aantal lessen beschikbaar om mee aan de slag te gaan. Naast het gebruik van het platform zal er ook geïnvesteerd moeten worden in VR brillen.

VR educatie, geen dure grap?

Op zich hoeft het gebruik van VR in de klas niet duur te zijn, dit hangt met name af van de hardware die gebruikt wordt. Bij virtual reality onderwijs zul je doorgaans meerdere VR brillen inzetten, waarvan een aantal modellen behoorlijk prijzig zijn. Toch is het mogelijk om bestaande smartphones te gebruiken in combinatie met een houder van plastic of zelfs van karton. Huren is ook een optie, wanneer je bijvoorbeeld de mogelijkheden van VR onderwijs in praktijk wilt testen. In vergelijking met traditionele lesmaterialen liggen de tarieven doorgaans heel gunstig. De optie om zelf eigen lessen samen te stellen zonder meerkosten is dan een groot voordeel.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.