Google Cardboard voor augmented reality

Voor het prototype van de Microsoft Hololens moet je $3000,- betalen, Zappar heeft een Augmented Reality en Mixed Reality headset bedacht voor slechts $30,- genaamd ZapBox. Deze AR headset is geïnspireerd op de Google Cardboard met als doel AR en MR technologie betaalbaar te maken voor iedereen. Het bedrijf heeft ook gekeken naar de ambitieuze Magic Leap, de ZapBox bestempelen ze zelf als “Magic Cheap”.

Karton met karton en karton

De vergelijking met de Google Cardboard gaat erg ver, de ZapBox is ook een kartonnen houder die je zelf in elkaar moet zetten. Daarnaast zijn er kartonnen “controllers” en markeerpunten van karton die je in de ruimte moet plaatsen. Dat is het geheim van dit systeem; de software van Zappar registreert diverse markeerpunten in de kamer en kan zo een driedimensionale versie van de ruimte samenstellen. Vervolgens kan er een computerbeeld over het camerabeeld geplaatst worden. Net als de Google Cardboard en de Gear VR werkt de ZapBox met een standaard smartphone. Deze moet voorzien zijn van een scherm van 4.5 inch of groter met een resolutie van 720p of hoger en werkt met zowel Android als Apple toestellen.

Een goede start

Om deze laagdrempelige AR headset in de markt te zetten is er een Kickstarter campagne opgericht die al ruimschoots de doelstelling heeft overtroffen. Virtual reality cardbox bedrukken met logo. Het ZapBox platform is open voor alle ontwikkelaars, standaard worden er al diverse apps meegeleverd waaronder een 3D tekenpakket, AR mini-golf en een virtuele tour op mars.

Optische doorkijk of video?

De Hololens van Microsoft project de nieuwe beelden over het normale gezichtsveld, de ZapBox combineert het videobeeld van de smartphone met AR en MR beelden. Daarmee is het beeld wat minder natuurlijk. Op de Gear VR van Samsung kun je ook een dergelijke “doorkijk” functie inschakelen. De kwaliteit van de Zappar oplossing staat of valt met de kwaliteit van de software, het videobeeld en de virtuele beelden moeten naadloos op elkaar aansluiten.

Zappar heeft niet de marketing mogelijkheden van Google, toch kunnen ze met ZapBox de consument een interessante introductie geven in de wereld van Augmented Reality en Mixed Reality.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.