Artsen Zonder Grenzen stappen in VR

De Franse organisatie Médecins Sans Frontières ofwel Artsen Zonder Grenzen biedt wereldwijd medische noodhulp. Ze moeten vaak werken onder zware omstandigheden. Bijvoorbeeld in het puin van een orkaan of overstroming, en zelfs tussen de explosies en ontploffingen van een oorlogsgebied. Om de artsen in de gelegenheid te stellen hun werk uit te voeren worden er nood hospitalen gebouwd waar dat nodig is. Dat vereist een goede planning, dankzij Virtual Reality wordt dat proces een stuk eenvoudiger.

Filipijns ziekenhuis in de computer

Een nood hospitaal in de Filipijnen diende als basis voor een digitaal model in de computer. Bouwtekeningen werden geconverteerd naar 3D modellen, en het gehele ziekenhuis werd nagebouwd. De afzonderlijke elementen werden met 3D Printers uitgeprint waarmee ze een tastbaar schaalmodel konden realiseren. Met de afzonderlijke prints kunnen nieuwe indelingen worden ontworpen voor andere hospitalen. De digitale versie werd gebruikt als basis voor een virtueel ziekenhuis.


Teegan4

Virtueel Hospitaal met de Oculus Rift

De Rift werd gebruikt om ingenieurs en artsen een virtuele rondleiding te geven door het ziekenhuis. Op deze manier kunnen bouwkundigen vooraf bepalen hoe een nieuwe locatie moeten worden ingericht. De artsen kunnen virtueel door het hospitaal lopen en de behandelruimtes zien met complete inrichting. Zo kunnen de artsen zich voorbereiden op de werkelijke situatie.

Teegan3Betere hulp onder moeilijke omstandigheden

Het converteren van het Filipijnse hospitaal naar een virtuele presentatie en de 3D print elementen heeft vier maanden in beslag genomen. In de toekomst kunnen deze “assets” opnieuw worden gebruikt tijdens de planning van nieuwe nood hospitalen. Dat spaart veel tijd en geld, zo kan de MSF veel effectiever gebruik maken van de beschikbare middelen en mankracht. De artsen werken vaak onder gevaarlijke omstandigheden in lastig te bereiken locaties, naast de inzet van de artsen is de infrastructuur ook cruciaal in de hulpverlening. Dankzij 3D Printing en Virtual Reality kunnen vele levens gered worden.

 https://youtu.be/mCgZirvZjGU

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.