Apple iPhone 8 geheimen en geruchten

Apple hoeft niet veel persberichten op te stellen, de pers zorgt er zelf voor dat ze hun websites vullen met geruchten over nieuwe iPhones, Macs en andere gadgets van het bekende Amerikaanse merk. Hoe dichter we bij de onthulling van de nieuwe iPhone komen, hoe sterker de geruchten worden.

Voor mensen die meer interesse hebben in Augmented Reality dan in Apple is 2017 toch hét jaar om dit bedrijf in de gaten te houden. Dit najaar zal de nieuwe iPhone uitkomen met ARKit, het Augmented Reality systeem van Apple. Laten we de zin van de onzin proberen te scheiden en de voornaamste geruchten wat nader bekijken.

UPDATE: lees hier ons artikel over de iPhone X8

Met dank aan HomeKit

HomeKit is het nieuwe Apple platform om jouw hele huis te bedienen zoals de verlichting, verwarming en televisie. Toen software ontwikkelaars de code in handen kregen bleken er diverse verwijzingen in te zitten naar de aanstaande iPhone, waaronder een afbeelding van de nieuwe vormgeving. Deze keer kwam de informatie dus “van binnenuit”, vaak lekt informatie via fabrieken in China of via fabrikanten van hoesjes. De website Gizmodo vond ooit in 2010 een prototype van de iPhone 4 in een kroeg. Met alle informatie die we nu hebben kan er al een “Frankenstein” iPhone worden samengesteld.

Hoe gaat nieuwe iPhone eruit zien?

Waarschijnlijk zullen de randen (grotendeels) gaan verdwijnen waaronder ook de Touch ID knop, alleen bovenin het scherm zal er een klein stukje het scherm overlappen. Hoewel er een patent bestaat voor een gebogen scherm is het niet waarschijnlijk dat we die op de nieuwe iPhone zullen aantreffen, tenminste niet meer dan het scherm op de iPhone 7. Wel zal het eindelijk een OLED display zijn.

De camera’s voor en achter zullen beide van hoge kwaliteit zijn, met als voornaamste toevoeging een Infrarood zender waarmee de smartphone ook in het donker informatie kan waarnemen. Het wordt ook mogelijk diepte te herkennen om gezichten zo nauwkeurig te scannen.

Dat is belangrijk, want de Touch ID knop om de telefoon te ontgrendelen zal wellicht vervangen worden door gezichtsherkenning. Ook voor Augmented Reality is dit een belangrijke toevoeging. De processor wordt weer sneller, je kunt draadloos opladen en de waterdichte behuizing zal waarschijnlijk een stukje verbeterd worden. Naast de versie van 5,8 inch met OLED scherm zullen er ook twee andere versies verschijnen met een standaard beeldscherm.

Voorop lopen, of achter de meute aan?

Apple is niet altijd de eerste met nieuwe technologie, al weten ze die schijn wel te wekken. Soms is Apple daar iets eerlijker over, zoals onlangs Tim Cook aangaf dat de nieuwe thuisassistent niet geheel nieuw is. We kennen immers als de slimme kastjes van Amazon en Google.

Wel gaf hij aan dat ze de beste willen zijn. Hoewel je daar je vraagtekens bij kunt zetten, lijken ze wel te wachten tot de tijd rijp is om een functie toe te voegen. De vingerafdruk scanner die Apple in 2013 lanceerde werd in 2011 al door HTC gebruikt, met mobiele betalingen was Google al ruim drie jaar eerder, Sony maakte in 2013 al smartphones die waterdicht waren.

Soms lopen ze wel voorop, Zoals de eerste AI assistent op een smartphone in 2011, de App Store in 2008 (waar Steve Jobs eigenlijk tegen was) en een drukgevoelig scherm in de Apple Watch sinds april 2015. Het heeft ook te maken met schaalgrootte, Apple verkoopt zoveel iPhones dat er niet eerder een fabriek was die aan de vraag naar OLED schermen kon voldoen in die aantallen.

Vroeger of later, de timing van Apple is bijna altijd goed. De iPhone en iPad kwamen op het juiste moment uit, de Apple Watch kwam vrij laat ten tonele maar is zonder twijfel de meest verkochte smartwatch, en vier jaar na Google Glass komt Apple met ARKit, een platform voor Augmented Reality. Voor AR App development is dit van belang.

Het succes van het spelletje Pokémon GO heeft waarschijnlijk een rol gespeeld, en het lijkt een opstapje naar Smart Glasses voor het tijdperk na de smartphone te zijn.

Wat doet de concurrentie?

Als we naar de voornaamste concurrenten kijken begint Facebook de focus te verleggen van VR naar AR, maar ze maken hier zelf (nog) geen hardware voor. Google heeft Tango, een systeem dat in theorie beter is dan ARKit, maar er zijn te weinig toestellen die het ondersteunen, en Microsoft lijkt de eerste generatie HoloLens uit te faseren. Met de introductie van de nieuwe iPhone zal iOS 11 met ARKit ook beschikbaar komen voor een aantal oudere toestellen, daarmee zal Apple in één klap Augmented Reality naar het grote publiek brengen. Soms ben je te vroeg, soms ben je te laat, het lijkt dat Apple deze keer (weer) precies op tijd het strijdtoneel betreedt.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.