360 Video Productie: Het Proces en de Moeilijkheden

360 Video Productie: Het Proces en de Moeilijkheden

Met 360 ben je met je beeld niet meer beperkt. Maar bij een productie komt wel veel specialistische kennis en strakke planning kijken, juist omdat alles in beeld is. Benieuwd naar het proces van een een 360 Video Productie? Dit artikel beschrijft veelvoorkomende termen, het proces, en een aantal zaken waar je aan moet denken bij 360 Video Productie.

Vroeger was er zwart-wit film, later kwam er geluid bij, toen kleur en later surround sound. Iedere generatie kan weer genieten van film in een nieuwe vorm, de komende generatie zal opgroeien met 360 graden video.

Met 360, niet meer beperkt en de productie?
Integendeel. Voor een goede 360 Video Productie moet je rekening houden met licht, acteurs, en vooral professionele nabewerking, mogelijke visualisatie naderhand, en de nodige rekenkracht van computers, zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Bovendien levert een bewegende camera vaak schokkende beelden op. Dit zijn allemaal beperkende factoren om rekening mee te houden.

Je bent als kijker niet meer beperkt tot het kader dat de regisseur voor je heeft bepaald, je mag vrij rondkijken wat film tot een interactieve ervaring maakt. Een 360 graden video maken is compleet anders dan een traditionele platte video, het vergt veel talent en inzicht om deze vertaalslag op de juiste wijze te maken. En uiteraard ook behoorlijk wat technologisch vooruitstrevende apparatuur.

Wat is 360 graden video?
Een 360 graden video laat al het beeld om je heen zien. Je staat als het ware in het midden van een cilinder of bol, de video wordt op het gebogen vlak weergegeven. Afhankelijk van de camera zul je aan de basis een “dode hoek” kunnen waarnemen, dat is waar de camera op het statief wordt geplaatst. De term “panorama video” wordt ook wel gebruikt, je kunt daarbij niet alleen naar een horizontaal vlak kijken, ook de lucht en de vloer wordt opgenomen.

VR Expert: niet alleen een VR app developer.
360 video productie bedrijf of 360 graden tour laten maken

Veelvoorkomende termen bij 360 graden video
Bij ieder technologisch medium worden er ingewikkelde termen gebruikt, dus ook bij 360 graden video. Laten we de meest voorkomende termen op een eenvoudige wijze uitleggen:

 • Stereoscopisch 3D: We kunnen als mens diepte zien omdat we kijken met twee ogen die zich op een korte afstand van elkaar bevinden. Bij stereoscopisch 3D wordt het beeld ook vanuit twee standpunten vastgelegd, voor ieder oog een apart beeld. Wanneer je dit bekijkt met een speciale VR bril zul je diepte ervaren. 360 Graden video die je bijvoorbeeld op een smartphone of tablet kijkt wordt in 2D weergegeven. Bij professionele 360 graden video laten maken wordt doorgaans gebruikt gemaakt van 3D camera apparatuur, consumenten 360 camera’s kunnen doorgaans geen 3D beeld opnemen.
 • Spatial Audio: Als je rondkijkt zal het geluidsbeeld ook veranderen. Net zoals er voor 360 video een speciale camera gebruikt wordt, zul je voor ruimtelijke audio ook speciale microfoons moeten gebruiken. Voor de meeste producties is dit niet noodzakelijk omdat beeld leidend is, maar er zijn 360 graden films die wel baat hebben bij positionele of spatial audio.
  Beeldresolutie: Bij televisietoestellen was SD jarenlang de standaard, toen kwamen HD-Ready en Full HD. Bij 360 graden video zijn er meer beeldpunten nodig omdat het bereik van het beeld veel groter is. Een beeldresolutie van 4K is in 360 Video eigenlijk wel het minimum, een resolutie van 8K is de professionele standaard. Er moet daarbij altijd een afweging gemaakt worden tussen beeldkwaliteit en de capaciteit van de hardware die deze video moet weergeven. Voor streaming video is 4K doorgaans ruimschoots voldoende, maar het heeft de voorkeur om de productie in een zo hoog mogelijke kwaliteit vast te leggen.
 • 180 Graden video: In de praktijk is gebleken dat veel consumenten niet helemaal ronddraaien tijdens het bekijken van 360 graden video. Daarom worden er behoorlijk wat producties opgenomen in 180 graden, de helft van het beeld dus. Dit bespaart data bij het downloaden, en de toeschouwer hoeft niet te staan of op een draaistoel plaats te nemen.
 • 6DoF: Er zijn twee soorten VR; 3DoF en 6DoF. Bij 3DoF kun je rondkijken vanuit een vast punt, bij 6DoF kun je ook bewegen in de ruimte. Voor VR video is 3DoF doorgaans meer dan voldoende, met name voor spellen met interactie biedt 6DoF voordelen. Hoewel er experimenten worden uitgevoerd met ruimtelijke video, zal het nog jaren duren voordat hier grootschalig gebruik van wordt gemaakt.

 

Het proces: een 360 graden video laten maken
Bij een 360 graden video laten maken zijn er verschillende fasen om te doorlopen:

 • Productieplanning: Omdat je niet zomaar kunt knippen en plakken is de productieplanning bij een 360 graden video laten maken van groot belang. Je kunt je niet veroorloven om fouten te maken tijdens het filmen.
 • Crew & Cast informeren: Eigenlijk als deel van de productieplanning, maar omdat dit in 360 Videos van groot belang is nog even apart genoemd. Hierin moet je rekening houden met het medium en zijn beperkingen, zoals het feit dat lampen bijna altijd in beeld zullen zijn. Ook kan de crew niet in beeld zijn, dus eventuele acteur moeten van te voren heel strak gebriefd worden. Ook bij een virtuele tour moet men op de hoogte zijn.
 • Opnames op locatie: Alles is in beeld te zien, het is dus een flinke uitdaging om de camera crew, regisseur en ongewenste mensen en objecten uit beeld te houden. De locaties moeten vooraf perfect in orde worden gemaakt, het lijkt vaak meer op een theatervoorstelling dan een film.
 • Montage beelden: Snelle edits werken niet in 360 graden, de beelden wisselen elkaar in een lager tempo af dan we gewend zijn. Met titels, audio en subtiele bewegingen wordt de toeschouwer in de juiste kijkrichting gestuurd. Ook hier is specialistische kennis vaak vereist. Maar Google is je vriend!
 • Publicatie online en offline: De meeste producties zullen online gepubliceerd worden via kanalen als YouTube, Facebook en Vimeo. Bij beurzen en evenementen kan 360 graden video ook simultaan voor een groot publiek worden vertoond middels VR brillen en software die ze draadloos met elkaar verbindt. Hiervoor wordt vaak VR Video software gebruikt om 360 video te synchroniseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.