360 graden video maken

360 graden video maken

De wereld speelt zich niet af in een kader van 16:9, toch is dit de verhouding van de meeste televisietoestellen. Er zijn tegenwoordig ook televisies met gebogen scherm en andere verhoudingen zoals 21:9, toch blijft het een statisch beeld.

Om echt het gevoel te krijgen dat je volledig “in de film” stapt moet je eigenlijk een virtual reality film maken. Dan wordt het beeld volledig in 360 graden weergegeven. Een VR film laten maken is niet altijd eenvoudig, het vereist een compleet andere manier van filmen. Van de planning tot aan de eindmontage zijn er belangrijke zaken om rekening mee te houden. Wat is een 360 graden rondleiding, en hoe kun je een 360 graden video video laten maken? Dat lees je op deze pagina!

Wij zijn niet alleen een 360 video productie bedrijf, maar ook:
VR app developers

360 graden rondleiding
Bij een rondleiding door bijvoorbeeld een museum loopt er een gids voor je uit, je kunt tijdens de wandeltocht vrij om je heen kijken. Een 360 graden rondleiding is in principe hetzelfde, de video loopt van begin tot eind waarin je eveneens vrij kunt rondkijken.

Je hebt verder geen mogelijkheden om te bewegen, of om bijvoorbeeld op knoppen te drukken. Dan wordt het een interactieve VR presentatie. Dit is bij een VR tour niet van belang en zou alleen maar afleiden.

360 graden video productie
Een virtual reality video maken werkt anders dan een traditionele video laten maken, het grote verschil is de vrijheid voor de kijker. Bij een standaard video zal de camera bepalen welk deel van het beeld je te zien krijgt. Dat kan de voorkant zijn, de achterkant, de volledige ruimte of juist een detail opname. Bij een VR video maken neemt de camera het volledige beeld op, de regisseur of editor heeft dus minder invloed op de kijkrichting.

Bij een 360 graden rondleiding is dit geen probleem, het is immers niet veel anders dan een boottocht door de Amsterdamse grachten, met het verschil dat een 360 graden video productie overal en op ieder moment te bekijken valt.

Hoe werkt VR video maken?
Voorheen was het maken van een 360 opname erg ingewikkeld, een standaard camera werd stukje voor stukje gedraaid, deze serie foto’s werden in de computer aan elkaar geregen. De kwaliteit van de resulterende panorama opnames was goed, maar er mochten geen bewegende elementen in beeld zijn.

Bij een VR film laten maken werd er vaak een halve spiegelbol gebruikt, de cameralens werd gericht op de spiegel die alles in de omgeving weerspiegelde. Het nadeel was de optische resolutie, bij het uitrekken van het beeld was er nog slechts een beperkt aantal pixels beschikbaar. Door nieuwe camera technologie is 360 graden video productie veel beter geworden, een professionele VR video maken is weliswaar niet voor iedereen weggelegd, de drempel voor een virtual reality film maken is wel flink verlaagd.

Camera voor een virtual reality film maken
Welke camera is geschikt voor 360 graden video productie? Dat hangt af van de beoogde doelgroep en de professionaliteit van de uiteindelijke film. Zo kun je voor enkele honderden euro’s al heel leuke 360 graden camera’s kopen, toch is de beeldkwaliteit ver van de HD beelden die je gewend bent van de televisie.

Bij een 360 graden rondleiding wil je ook wat detail kunnen laten zien, bij dit soort vr video maken zul je gebruik maken van een camera die beschikt over een groter aantal lenzen met een hoge lichtgevoeligheid. Tegenwoordig wordt een 4K resolutie als minimum genomen, met 8K als standaard voor professionele kwaliteit.

Montage bij een VR film laten maken
Het montageproces is ook weer heel anders bij een VR film laten maken, waar bij een normale “platte” video opnames van enkele seconden per stuk heel normaal zijn, zou dit bij een 360 graden video productie veel te verwarrend zijn voor de kijker. Daarom zullen de beelden doorgaans een stuk langer zijn bij dit soort films, ideaal uiteraard voor een 360 graden rondleiding.

Er kunnen graphics en titels worden toegevoegd, ook die moeten netjes op de juiste plaats komen te staan. Daarnaast moet er bij een virtuele tour rekening worden gehouden met goed geluid, bijvoorbeeld een stem die uitleg geeft. Door deze in de montage toe te voegen zou je het resultaat in meerdere talen kunnen verspreiden. Dat is met name interessant voor 360 films gericht op toeristen.

Publicatie van een 360 graden rondleiding
De laatste schakel in de 360 graden video productie keten is de publicatie van het eindresultaat. Je kunt dit soort films zowel offline als online aanbieden, via YouTube, Facebook en Vimeo kun je hoge kwaliteit VR video publiceren.

Wij doen ook aan:
VR app development

Openbaar of achter slot en grendel, afhankelijk van de toepassing. Voor de hoogste kwaliteit is een versie die te downloaden is alvorens deze te bekijken de beste optie. Je hebt overigens voor een 360 graden rondleiding geen luxe VR headset nodig, een eenvoudige Google Cardboard of een Gear VR smartphone houder is al voldoende voor dit soort films.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.