360 Graden Video Informatie

360 graden video’s

De komst van Virtual Reality heeft als direct gevolg dat er veel accessoires, controllers en nieuwe applicaties op de markt komen. Een toepassing waar wij in 2015 veel van gaan zien is 360 graden video. Ik geef een overzicht van de kenmerken, toepassingen en voordelen van 360 graden video.

Computergeanimeerde beelden v.s 360 graden video
In tegenstelling tot een computergeanimeerde omgeving kun je bij een video niet vrijuit bewegen. Je kunt echter wel in 360 graden om je heen kijken en luisteren. Het verloop van de video is vooraf bepaald door het pad dat de camera volgt. De mate van interactiviteit is vrijwel nihil, je hebt niet de mogelijkheid om acties uit te voeren zoals schieten en rennen. Het is echter wel mogelijk om bepaalde animaties zoals tekst en iconen toe te voegen met programma’s zoals After Effects.

Het omzetten van een 360 graden video naar een omgeving waarin je vrijuit kunt bewegen is mogelijk maar zeer arbeidsintensief. Bovendien hebben de virtuele omgevingen van vandaag bij lange na de kwaliteit niet van hoge resolutie video’s.

Dit is dan ook een van de belangrijkste voordelen van een 360 graden video ten opzichte van een wereld die met de computer gecreëerd is. Het ziet er mooier geloofwaardige uit. De huidige techniek is nog niet zo ver dat er levensechte, interactieve weergave van beelden mogelijk is. Huidige games komen echter dicht in de buurt en ik verwacht dat dergelijke pracht in de toekomst ook met Virtual Reality mogelijk is.

Het opnemen van 360 graden video
Opnames worden gemaakt met een speciale camera die meerdere lenzen bevatten die vaak beelden registeren in een grote hoek. Hierbij wordt meestal gebruikt gemaakt van zogenaamde visooglenzen. De beelden overlappen elkaar waardoor het net lijkt dat zij één geheel zijn. In de 360 graden video’s die ik gezien heb is dit stukje overlapping echter wel zichtbaar. Het valt initieel niet op maar wanneer een persoon door de ‘barrière’ loopt zie je een duidelijke vertekening. Dit is vooral goed zichtbaar bij de Tokyo Experience.

360 graden camera’s
De komende tijd komen er diverse 360 graden camera’s op de markt. Dure, gigantische apparaten geschikt voor Hollywood en kleine, compactere voor consumenten en bedrijven. Dure camera’s nemen op in resolutie van 4K (of hoger) terwijl goedkopere met het vaak moeten doen met een Full HD resolutie. Deze camera’s nemen direct in 360 graden, de beelden worden direct aan elkaar geplakt, het zogenaamde live stitching. Daarnaast zijn er tussenoplossing zoals zogenaamde mounts die GoPro camera’s bevatten. Nadeel is de vaak hoge prijs van minimaal 5000 euro en het feit dat de video’s nabewerkt moeten worden. Deze installaties stichten namelijk niet live.

De meeste camera’s (zoals degene die ik in bestelling heb) nemen in Full HD op en stichten de beelden live aan elkaar. Deze resolutie is voldoende voor de meeste toepassingen en de nabewerking is beperkt. Dit resulteert in relatief lage kosten. De camera’s die in 2,5 of 4k opnemen zijn nog niet voor de consument beschikbaar en erg prijzig.

Links een dure 4k camera, in het midden een GoPro intallatie en links een gangbare 360 graden camera.

Het bekijken van een 360 graden video
De video’s zijn tevens te bekijken via een speciale videospeler die geïntegreerd kan worden in elke browser. Het gebruik van een speciale plug-in of extensie is soms noodzakelijk maar de meeste 360 graden video’s zijn te bekijken met een flashspeler. Navigeren gebeurt met behulp van de muis of de pijltjestoetsen. Dit is natuurlijk de minst spectaculaire ervaring maar in elke geval stukken betere dan statische foto’s of een langdradige video.

Begin 2015 maakt Google bekend dat zij snel 360 graden video’s gaan ondersteunen via het populairste videoplatform van de wereld. Dit gegeven in combinatie met de vele camera’s die dit jaar op de markt komen zorgen voor een snel adoptie. Dit jaar gaat de wereld massaal kennismaken met deze nieuwe videodimensie.

Via een speciale app zijn de video’s te bewonderen via een smartphone of browser. De bewegingen van het apparaat worden geregistreerd met behulp van de ingebouwde gyroscopen. Wanneer de positie van het apparaat wijzigt, verandert het beeld mee. Je dient dus fysiek te bewegen om alles goed te kunnen zien.

De beste ervaring heb je natuurlijk met de Oculus Rift of een andere virtual reality bril. Deze high-end brillen zijn vaak wat duurdere maar de beelden en ervaring zijn niet te evenaren.

Naast dure ‘vaste’ vr brillen komen er diverse mobiele brillen op de markt die gebruik maken van een smartphone. Deze zijn een stuk betaalbaarder, Google Cardboard kost ongeveer een tientje. De kwaliteit is wat minder maar het bekijken van 360 graden video is absoluut mogelijk.

Room for improvement
De meeste video’s die ik heb gezien, zoals die van Jaunt VR, maken gebruik van een vast camerastandpunt. Vanuit dit punt kun je vrijuit om je heen kijken maar zoals gesteld niet bewegen. Ik hoop dat in de toekomst er wat meer actie in zit. Nadeel van bewegende camera’s is dat de ervaring wat misselijkmakender wordt en dat kans is dat je iets mist. De trailers die ik heb gezien zagen er goed uit maar de ervaring werd beperkt door het scherm van de Rift. De weergave is nog niet zo scherp als ik hem graag zie en het screendoor effect is duidelijk zichtbaar. Dit is een soort raster dat je ziet wanneer je dicht op het scherm zit. Hopelijk is dit probleem verholpen wanneer de consumentenversie eind 2015 uitkomt.

Toepassingen voor bedrijven
Ik denk dat 360 graden video het ultieme communicatiemiddel is voor bedrijven. Naar mijn mening is het voor elk bedrijf interessant om te kijken naar de mogelijkheden van een 360 graden video’s. De mate van onderdompeling en betrokkenheid is ongeëvenaard. Iedere organisatie die nu een foto of video op zijn website heeft staan kan dit in principe vervangen door een 360 graden video. Denk eens aan de voordelen voor makelaars, hotels en horeca. Geen enkel communicatiemiddel kan op tegen een 360 graden video waarbij de kijker volledig om zich heen kan kijken en elk hoekje en gaatje kan bekijken.

Bedrijven in de entertainmentindustrie kunnen helemaal losgaan met een 360 graden camera. Het opnemen van een concert, beurs of optreden in 360 graden is het perfecte promotiemiddel. Het (her)beleven van een concert was nog nooit zo intens. Met mijn camera ben ik zelfs in staat live beelden te streamen waardoor iedereen het evenement vanuit huis meebeleefd.

Kosten van een 360 graden video
Dit is geheel afhankelijk van de wensen. Wil je een video van een uur, in 4K resolutie met veel special effects? Reken dan op enkele duizenden euro’s. Het opnemen van een korte video, in full HD met een beperkte nabewerking isstukken goedkoper. Reken op maximaal duizend euro.

360 graden video laten maken? Ik vertel u graag over de mogelijkheden
Vanaf dit jaar ga ik mij bezig houden met 360 graden video’s en animatie. De camera die ik bestelling hebt wordt in maart geleverd. Meer informatie over de toepassingen en kosten van 360 graden video? Ik help u graag verder!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.